Малчо, герой на много поучителни приказки от нашия край, тръгнал да се жени. Всеки му казвал каква жена да си избере - един съветвал да е красива, друг - работлива, трети - послушна..., а мнозина, естествено, хвалели собствените си дъщери. Слушал, слушал Малчо, накрая отишъл в обора при левскарит....упс - при говедата и изкарал кравата: "Ето я моята избраница: има си всичко - ще ме слуша, работлива е, не е претенциозна на храна, нито на обличане и т.н.". Разбрали намека съселяните му и го оставили на мира.
С риск да съм ненужно даващ съвети селянин реших да напиша малко за избора на протеин. Приемам, че всеки е наясно с основното при тях: те допълват хранителния режим. Но при лош такъв не може да се направят мускули само защото приемаме каквото пият културистите, т.е. при 250гр нужни на ден някой приемащ 100гр от храната и 48гр от протеин няма как да качи. Но ако приема 220гр от храната и 48гр от две дози протеин, то вече успехът е в кърпа вързан. Стига да не претренира хронично, както неведнъж съм предупреждавал.
Има два типа хора за избор на протеин. Малка отметка - тук изключвам тези, които от медицински съображения (след операция например) имат нужда от протеин, както и състезателите, където вече наличието на въглехидрати, дали са бързи или изолати и т.н. влияе доста съществено.
Първият тип идва от една планета, за която може да прочетете в научната фантастика. Там жителите й контактуваха не с говор, телепатия, визуален или тактилен контакт, а с...небцето си. Имаха толкова развито небце, че ядейки, например, миди те поглъщаха цялата информация и виждаха какво се е случило през живота на мидата, дали на Немо баща му е минал покрай нея търсейки сина си, дали капитан Немо я е обърсал с подводницата си, полегнал ли е някой гушнал бетонен блок неуспял гангстер до нея или пък си е живяла тихо и спокойно като нелегално барбекю. Та част от тези инопланетяни долетели на нашата Земя и се омешали с местните. Техните потомци днес трябва да избират протеина според вкуса му. Няколкото секунди дневно, през коите те приемат протеина, ги зарежда не само с информация за тревичките, които е пасла кравата, и за клюките, които се разменяли в обора, а също така и именно вкусът активира рецепторни клетки в небцето, които пращат информация до мозъка да започне да трупа мускули, за да стане пиещия правилния протеин як на бик. Затова при тях водещото е вкусът. Нещо повече: недостатъчно вкусният протеин активира преждеспоменатите рецептори, които изпращат сигнали в мозъка за лавинообразно повишаване на нивата на кортизола. Затова трябва да внимават, но пък са щастлици, защото собствениците на много водещи фирми за протеин са им съпланетяни и правят специални разработки на вкусен протеин.
Другият тип потребители няма, за съжаление, този тип мускулонебцови рецептори и трябва да си избират протеина по къде-къде по безинтересни критерии - цена, любим магазин за поръчки, предпочитана марка... А тъй като се стремя (безуспешно) да пиша интересни материали, то няма смисъл да се спирам на скучните неща, нали?
Но все пак, ако някой се интересува - ето как избирам моя: трябва ми като заместител за междинните хранения, а не бавен за пред лягане, нито бърз за след тренировка/сутрин след ставане. След като знам нужния ми вид се спрях на производител, който е от много години на пазара и няма нищо общо с държавата, където законите се нарушават поголовно от псевдобизнесмени и се ядат боклуци, т.е. в родината му биха го тикнали зад решетките веднага, ако е тровел местните. Избрах си най-голямата възможна разфасовка. И накрая - купувам си го от там, където си слагат нормална надценка. Това са моите критерии.
А, ти, от коя планета си?
От твоята планета, само че не си мисли, че и в другите държави качеството е такова, каквото се представя. Може и да отговаря на съдържание на протеин и т.н, аз лично винаги имам едно на ум. Сигурно си гледал Food Inc., и знаеш как се правят суровините :)
ОтговорИзтриванеЕдното на ум си го имам и аз ;)
ОтговорИзтриване